- Financiële Educatie
- Onderwijs
- Peer education
- 26 maart 2025
Signalen uit de klas: Jongeren en geld
Deel op social media

Deel op social media
Jaarlijks maken we met peer education maatschappelijke thema’s bespreekbaar met meer dan 20.000 jongeren. Zij leren over thema’s als geldzaken, mentale gezondheid en discriminatie terwijl wij ontzettend veel van hen leren. Over wat er speelt in de klas, in hun leefwereld. Wat ze lastig, moeilijk of spannend vinden. En wat er nieuw en populair (of juist niet) is.
Door al deze informatie te bundelen krijgen we zicht op de ontwikkelingen en trends of valkuilen die op de loer liggen. En zien we waar meer of andere ondersteuning nodig is, waar beleid niet aansluit op de realiteit of hoe we onze lesprogramma’s kunnen verbeteren.
De signalen die we in 2024 met MoneyWays hebben opgehaald delen we hieronder. Lees over de invloed van social media op het beeld dat jongeren hebben van geld verdienen, de impact van achteraf betalen en moeilijke keuzes die jongeren op het mbo moeten maken.
Jongeren en geld zijn niet altijd een even gelukkige combinatie. Ze worden continu blootgesteld aan (online) verleidingen en missen nog te vaak de kennis en vaardigheden om financieel zelfredzaam te zijn. Met het onderwijsprogramma MoneyWays – ontwikkeld samen met het Nibud – maken we geldzaken en financiële problematiek bespreekbaar in klassen door heel Nederland.
In 2024 gingen de peer educators van MoneyWays in ruim 500 klassen door heel Nederland in gesprek met jongeren over geld. We spraken met hen over zaken als verzekeringen, online gokken, crypto, studiefinanciering, verleidingen en de weg naar hulp bij geldvragen of zorgen.
Regelmatig kwamen de gesprekken die we met jongeren hadden op deze 3 onderwerpen:
Social media heeft een flinke invloed op jongeren en het beeld dat ze hebben van geld verdienen. En dit maakt dat veel jongeren streven naar snel geld verdienen en sommigen zien dit zelfs als een potentieel carrière pad voor zichzelf.
Ze nemen dan ook steeds meer financiële risico’s om financiële vrijheid voor zichzelf te realiseren, van piramidespellen tot online gokken of het opzetten van illegale handel, bijvoorbeeld in vapes. Hierbij laten ze zich leiden door ‘adviezen’ van (f)influencers – financiële influencers – die zichzelf presenteren als succesvolle ondernemers en als voorbeeld dienen voor de jongeren.
We zien in toenemende mate dat ondernemen en een eigen zaak hebben voor jongeren een droom is. Deze drang naar vrijheid staat in verband met de gedachte dat, zoals een docent het verwoordde, ‘voor een baas werken de grootste nachtmerrie is’.
Achteraf betalen is onder jongeren verder genormaliseerd. Zij zien achteraf betalen al een gebruikelijke betaalmethode en zijn zich niet bewust van kosten die deze dienst – potentieel – met zich meebrengt. En door het uitstellen van de betaalverplichting, verliezen jongeren het overzicht over de eigen financiën.
We zien en horen daarom helaas steeds vaker verhalen van jongeren die vastlopen door een overmatig gebruik van achteraf betalen en hierdoor in de schulden belanden.
Docenten in het mbo geven alarmerende signalen over de toenemende werklast onder studenten.
Een van hen benadrukt: ‘Veel jongeren hebben moeite met rondkomen en zijn al financieel zelfstandig of moeten bijdragen in het gezin. Daarom zijn ze genoodzaakt om nachtdiensten te draaien naast hun voltijdstudie.’
Steeds vaker moet jongeren in het mbo prioriteiten stellen en en worden ze gedwongen om werk boven school te stellen. Docenten merken het effect van deze keuze in het klaslokaal en krijgen te maken met veel verzuim.
De signalen uit de klas met betrekking tot jongeren en geld hebben we verzameld in een infographic, handig om alles nog eens rustig na te lezen of als praatplaat met jongeren in gesprek te gaan over deze onderwerpen. Via onderstaande button kun je de infographic openen in PDF en downloaden.
Wil je meer informatie over de signalen uit de klas die we hebben opgehaald? Of wil je meer weten over de peer education-programma’s? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op!
"*" geeft vereiste velden aan