Dialoog en participatie

Hoe krijg je als beleidsmaker grip op een complex en gevoelig vraagstuk? Wat zijn de behoeften en knelpunten in de samenleving en hoe zorg je ervoor dat beleid écht werkt voor de mensen voor wie het bedoeld is?  

In opdracht van gemeenten en ministeries organiseren we hier dialogen en participatietrajecten voor,  samen met de mensen om wie het gaat. Vooral over thema’s die spannend zijn, taboe zijn of leiden tot polarisatie. We zorgen dat de juiste mensen gehoord worden, ook als deze voor anderen lastig te bereiken zijn. We halen informatie op over de behoeften, ervaringen en belemmering van mensen voor wie het beleid bedoeld is, terwijl we bewustwording en beweging creëren bij diezelfde mensen.  En we ondersteunen onze opdrachtgevers bij het vertalen van deze informatie naar nieuw beleid.

Door het perspectief van de mensen die we spreken te vertalen naar beleid, verkleinen we de kloof tussen overheid en samenleving. En zorgen we dat er effectiever beleid wordt gemaakt met voldoende draagkracht.

Dialoog en participatie voor beter en sterker beleid.
Impact
Dialoog en participatie
  • Beleidsmedewerkers krijgen beter inzicht en meer grip op het vraagstuk.
  • Beleid wordt effectiever door de stem van de mensen om wie het gaat te verwerken.
  • Bij de mensen die we spreken ontstaat meer draagkracht voor en betrokkenheid bij het beleid.
  • Onze aanpak stimuleert bewustwording en zet beleidsmakers en doelgroepen in beweging voor duurzame verandering.
  • De open en eerlijke gesprekken leiden tot wederzijds vertrouwen en begrip, waardoor de kloof tussen overheid en de samenleving kleiner wordt.

Beleid maken mét de mensen voor wie het bedoeld is

Beleid maak je niet voor de mensen die het betreft, maar juist met hen. Voor sommige thema’s kan dat lastig zijn omdat het gevoelig is om over te praten of leidt tot polarisatie. Bijvoorbeeld als we het hebben over gendergelijkheid, persvrijheid, armoede en seksualiteit. Juist rondom dergelijke thema’s organiseren wij dialogen en participatie, zodat op een veilige wijze toch de juiste inzichten en behoeften boven tafel kunnen komen.

We zorgen voor meerstemmigheid, diversiteit en maken de unusual suspects onderdeel van het gesprek. Zo zorgen we dat het beleid gemaakt kan worden op basis van de behoeften van een goede weerspiegeling van de mensen voor wie het bedoeld is.

Voor onze dialoog- en participatietrajecten gebruiken we een aanpak die bestaat uit de volgende elementen:

DOELEN: Samen met de opdrachtgever stellen we doelen op basis waarvan we inzicht krijgen in de beleving en leefwereld van mensen voor het beleid bedoeld is. Op basis daarvan kan waardevol nieuw of aangepast beleid worden gemaakt.

ONDERWERPEN: De ambtelijke taal waarop beleid wordt gemaakt leidt regelmatig tot onbegrip bij de mensen voor wie het beleid gemaakt wordt. Daarom maken we de taal herkenbaar en begrijpelijk voor de mensen om wie het gaat.

DOELGROEPEN: We bepalen welke doelgroepen we willen betrekken en zorgen dat we ze bereiken, ook als ze lastig bereikbaar zijn of lijken te zijn. We zorgen dat de communicatie aansluit op hun leefwereld, spreken hen aan door de gevoelde urgentie te benadrukken en betrekken organisaties die dichtbij hen staan. En we zorgen dat praktische voorwaarden als locatie, tijdstip en vergoeding altijd goed zijn en bijdragen aan de diversiteit in de groepen.

VORM: We kiezen de beste vormen van dialoog en participatie om de onderwerpen met de doelgroep(en) te bespreken. Dit doen we mét de mensen om wie het gaat, we betrekken hen bijvoorbeeld bij het selecteren van de geschikte vorm, locatie, duur en gesprekspartners.

ORGANISATIE: Van inspraakbijeenkomsten tot gesprekken aan de keukentafel, we zorgen dat we de juiste gesprekken met de juiste mensen voeren. Onze ervaren gespreksleiders leiden de dialogen in goede banen aan de hand van de dialoogmethodiek die we zelf hiervoor ontwikkeld hebben.

TERUGKOPPELING: We delen onze bevindingen en adviezen met de mensen die een bijdrage hebben geleverd en hun stem hebben laten horen. We maken inzichtelijk wat er met hun input gebeurd is en hoe het is vertaald naar de beleidsmakers.

INPUT: De resultaten uit de gesprekken verzamelen we in rapportages en we vertalen deze direct naar concrete beleidsinput.

BORGING: Wij dagen beleidsmakers en instanties continu uit om het perspectief van de doelgroepen goed tot recht te laten komen in het beleid dat zij formuleren.

Dialoog en participatie voor beter en sterker beleid.

Burgerdialogen

Voor DichterBijNieuws organiseerden we 12 burgerdialogen waarbij ongeveer 100 deelnemers de dialoog aangingen met journalisten over persvrijheid en -veiligheid.

De projecten van Diversion waarbij we maatschappelijke problemen aanpakken

Keukentafelgesprekken

Voor SamenSpraak doen we onderzoek naar de behoeften en ervaringen van verschillende Nederlanders op het gebied van werk, soms letterlijk bij hen aan de keukentafel.

DichterbijNieuws - Jongerendialogen voor een begrijpelijke pers voor iedereen.

Jongerendialogen

In vijf Jongerendialogen spraken we met jongeren over hoe zij journalistiek ervaren en hoe jongeren en nieuwsmedia dichter bij elkaar kunnen komen.

Leerlingparticipatie

In opdracht van SLO en in samenwerking met het LAKS hebben we Leerlingparticipatie georganiseerd ten behoeve van het actualiseren van examenprogramma's.

Beweging en bewustwording

Al meer dan 20 jaar werken we aan gevoelige maatschappelijke vraagstukken. In de afgelopen jaren hebben we ervaren hoe dialoog en participatie leidt tot beter beleid én tot doorbraken op complexe en gevoelige dossiers. Zowel bij beleidsmakers en overheidsinstanties als bij de doelgroepen die we spreken.

We sluiten aan bij de leefwereld van de doelgroepen, creëren open gesprekken en brengen de stem van stakeholders in kaart. Tijdens de gesprekken worden deelnemers aan het denken gezet en gestimuleerd op de eigen overtuigingen te reflecteren. De gesprekken leiden tot bewustwording en directe verandering bij de doelgroepen.

Hetzelfde zien we gebeuren bij onze opdrachtgevers. Zij leren wat de doelgroepen écht bezighoudt en waardoor ze beperkt worden. Hierdoor kunnen zich beter verplaatsen in de doelgroep en gaan ze anders kijken naar het vraagstuk en hun eigen rol.

Dialoog en participatie inzetten voor beter en sterker beleid?
Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.