- Burgerschap
- Gelijkheid
- Onderwijs
- Polarisatie
- 18 april 2025
Omgaan met discriminatie in de klas
Deel op social media

Deel op social media
Discriminatie, racisme en vooroordelen zijn helaas nog dagelijkse realiteit in klasklokalen in Nederland. Als docent of leerkracht heb je een belangrijke rol in het herkennen en tegengaan hiervan, ook al is dat niet altijd eenvoudig. Het zijn beladen onderwerpen die vragen om een zorgvuldige aanpak. Hoe je dit als docent of leerkracht in goede banen kan leiden lees je hieronder.
Discriminatie in de klas leidt niet alleen tot uitstuiting, confrontaties en een onveilige schoolcultuur, het heeft ook directe gevolgen voor de mentale en lichamelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Zo kan het leiden tot stress, probleemgedrag en sociale terugtrekking. En het heeft negatieve impact op de ontwikkeling en het adaptieve vermogen van kinderen en jongeren. Discriminatie en racisme in de klas heeft dus directe invloed op het toekomstperspectief van de leerlingen.
In onderstaande afbeelding is te zien hoe discriminatie zorgt voor een slechtere gezondheid. De afbeelding is onderdeel van een onderzoek naar de invloed van discriminatie op gezondheidsverschillen, uitgevoerd door Pharos. Via onderstaande button is het rapport hierover te lezen en te downloaden.
Uit bovenstaande ‘Wist je dat…?’ zijn al een aantal hele concrete acties voor jou als docent of leerkracht te formuleren:
Gelijk=Gelijk? is een peer education-programma waarbij peer educators met een diversiteit aan genderidentiteit, seksuele oriëntatie, religieuze en/of culturele achtergronden vanuit hun persoonlijke ervaringen met klas in gesprek gaan.
Het programma bestaat sinds 2008 is bekroond tot het meest baanbrekende initiatief op homo-emancipatiegebied met de LHBTI-innovatieprijs (2015) van het Ministerie van OCW. Verder is het programma meegenomen in de publicatie Wat werkt bij het verminderen van discriminatie en de Interventie-database effectieve aanpak discriminatie lokaal van het KIS.
Scholen en docenten zetten Gelijk=Gelijk? in om het gesprek over vooroordelen, diversiteit en discriminatie in de klas te voeren en de leerlingen te leren om positieve confrontaties aan te gaan over belangrijke thema’s.
Vooroordelen, stereotypen en discriminatie zijn onderwerpen die lastig kunnen zijn om te bespreken. De onderwerpen kunnen polariserend werken of extreme standpunten oproepen. En de meningen en denkbeelden kunnen botsen met de democratische waarden én de persoonlijke waarden en identiteitsbeleving van jou als docent.
Daarom hebben we een dialoogtraining voor docenten ontwikkeld waarin je leert hoe hoe je gesprekken over dergelijke gevoelige onderwerpen kunnen begeleiden. Docenten leren om gestructureerd botsende waarden en wereldbeelden bloot te leggen en bespreekbaar te maken. En krijgen handvatten om op actieve wijzen een moreel kompas te zijn voor hun leerlingen en studenten. Ook wanneer de democratische of de eigen waarden onder vuur liggen.
Jongeren krijgen dagelijks te maken met haatberichten en discriminatie op social media. Om dit groeiende probleem aan te pakken zijn we samen met Netwerk Mediawijsheid – in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – het project ‘Samen sterk tegen online haat en discriminatie’ gestart.
Wil je meer weten over dit onderwerp of wat jij als docent kunt doen aan discriminatie in de klas? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier!