Terug naar maatschappelijk leiderschap
  • maatschappelijk leiderschap
  • 19 december 2024

Share Network: To empower, to educate and to employ

Deel op social media

Share Network: To empower, to educate and to employ

Wist je dat er vandaag de dag meer slaven op de wereld zijn dan ooit te voren? Moderne slavernij is goed verborgen en volop aanwezig. Ook hier in Nederland. Stichting Share Network begeleidt survivors van mensenhandel, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en (seksueel) geweld naar een nieuw leven en een hoopvolle toekomst. De naam van de stichting – in 2016 opgericht door Roëlla Lieveld – staat voor de kracht van het delen van verhalen: “Je verhaal delen zorgt voor het tegenovergestelde van schaamte.”

Share Network focust zich op verschillende thema’s waaronder het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en het duurzaam helen van trauma’s veroorzaakt door gender gerelateerd geweld. Hierbij hanteren ze de drie E’s: “to Empower, to Educate and to Employ”.

Verhalen maken indruk

Tijdens haar welzijnswerk in de Verenigde Staten kwam Roëlla in contact met vrouwen die uitbuiting of misbruik hadden meegemaakt. De verhalen die deze vrouwen vertelden maakte grote indruk op haar en waren de aanleiding om een wekelijkse bijeenkomst te starten met ruimte om ervaringen te delen. “Deze vrouwen werden mijn helden. Zij spraken openlijk en zonder gevoel van schaamte over hun verleden en vonden daardoor de kracht om door te gaan met hun leven.”

Het contact met deze vrouwen vormde de inspiratie voor Roëlla om – na terugkomst in Nederland – Share Network te starten.

Doorbreken van vicieuze cirkels

Roëlla: “Het afgelopen jaar spraken wij steeds vaker meiden van kleur die in een vicieuze cirkel van trauma ‘triggers’ en (seksueel) geweld terechtkomen. Hierdoor kunnen ze zichzelf niet volledig ontplooien. Daarbij speelt ook mee dat ze niet altijd de juiste ondersteuning kunnen vinden: ze ervaren vaak een drempel richting de formele hulp of krijgen te maken met wachtlijsten en vinden ook niet altijd steun in hun directe omgeving bij het verwerken van hun trauma’s. Ik vond dit een belangrijk signaal waar we iets mee moesten.

Met budget vanuit het SPE (lees meer onderaan deze pagina) hebben we een project ontwikkeld en uitgevoerd. Het doel van dit project is het doorbreken van deze vicieuze cirkels, door het bewustzijn van het eigen lichaam en grenzen te versterken bij deelnemende vrouwen. Samen met een coach, verschillende zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen hebben we gewerkt aan de weerbaarheid van deze vrouwen en meiden.

Waar aan de start van het project deelnemers verlegen en voorzichtig waren met het praten over hun trauma’s, zag ik hen richting het einde van het project echt opbloeien en sterker in hun schoenen staan.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste verhalen

Ervaring van een deelnemer

Mariana is 21 jaar oud en heeft deelgenomen aan het project van Share Network.

“Ik heb in mijn leven verschillende negatieve ervaringen gehad met (seksueel) geweld gehad. Op Instagram zag ik de aankondiging van het project van Share Network langskomen en vond het een fijne en laagdrempelige manier om bezig te zijn met de verwerking van mijn trauma’s.

Voor de eerste bijeenkomst was ik benieuwd, maar ook nerveus. Hoe zou het zijn om met onbekenden te zitten? En wat voor sfeer zou er zijn? Daarom heb ik bij de eerste bijeenkomst een vriendin meegenomen voor steun. Maar de bijeenkomst was zo’n succes dat ik daarna alleen durfde te gaan. De bijeenkomsten waren een veilige plek waarin ik leerde om uit mijn comfortzone te stappen en te accepteren dat mijn lichaam verschillende verhalen draagt, zonder dat ik mij daarvoor hoef te schamen. Nu gebruik ik de handvatten en methodes die ik tijdens de bijeenkomsten heb geleerd om actief bezig te zijn met het vergroten van mijn zelfvertrouwen.

Dit project heeft mij steun gebracht, inzicht gegeven in de manieren waarop anderen omgaan met hun ervaringen en geholpen met het omarmen van mijn eigen ervaringen.”

Meer weten?

Share Network is één van de ruim 160 organisaties in het netwerk van het Servicepunt Emancipatie (SPE) Amsterdam. Binnen het SPE kunnen organisaties een plan voor emancipatie-initiatieven indienen waar zij vanuit de Gemeente Amsterdam financiële ondersteuning kunnen ontvangen.

Over het SPE

Het Servicepunt Emancipatie (SPE) is het kennisknooppunt voor emancipatie-organisaties in Amsterdam, gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Ze ondersteunen het netwerk van vrouwenorganisaties en andere organisaties die maatschappelijk leiderschap tonen en zich inzetten voor de versterking van vrouwen en meisjes in de stad. Daar horen ook organisaties bij die aan mannenemancipatie werken, bijvoorbeeld zodat mannen onbetaalde zorgtaken beter delen met hun vrouwelijke partners.

Over Share Network

Share Network is een non-profitorganisatie die slachtoffers van mensenhandel ondersteunt onder het motto; Empower, Educate and Employ. We doen dit door gebruik te maken van onderwijs en werkgelegenheid ten behoeve van een duurzaam herstel en doorontwikkeling van slachtoffers van mensenhandel.

Interview met Roëlla

Op de website van het SPE is een uitgebreider interview te lezen met Roëlla over Share Network. Dat interview is hier te lezen.

Vertel jouw verhaal

Maatschappelijk leiderschap

Wij geloven in de kracht van verhalen om maatschappelijk leiderschap zichtbaar te maken. Om te laten zien hoe het óók kan. En om anderen te inspireren om zich ook in te zetten voor een verbonden en veerkrachtige samenleving. Heb je een inspirerend verhaal dat je graag wilt delen? Laat het ons dan weten via marcom@diversion.nl.

Life&Style: Krachtmoeders
  • Vrouwenorganisaties
  • Werk en inkomen

Life&Style: Krachtmoeders

Lees over hoe Life&Style met behulp van Krachtmoeders kwetsbare bewoners in de buurt ondersteunt op een laagdrempelige manier.

Lees meer