Terug naar maatschappelijk leiderschap
  • maatschappelijk leiderschap
  • 17 augustus 2024

Mino uit Zaandam overwint toeslagenaffaire en helpt nu andere jongeren in zijn gemeente

Deel op social media

Mino uit Zaandam overwint toeslagenaffaire en helpt nu andere jongeren in zijn gemeente

De toeslagenaffaire heeft Mino (30) en zijn familie diep geraakt. Zijn moeder werd onterecht beschuldigd van oplichting, waardoor het gezin in een financiële nachtmerrie belandde. Mino zelf raakte hierdoor in de schulden, verloor zijn vertrouwen in de overheid en zat een tijd diep in de put. Toch heeft hij zich uit deze moeilijke situatie weten te redden. Nu helpt hij jonge lotgenoten uit gemeente Zaanstad om positief naar de toekomst te kijken. “Ik wil het wantrouwen tegenover de overheid wegnemen. Je moet profiteren van alle hulp die je wordt aangeboden.”

Andere jongeren helpen

Ondanks alle tegenslagen vond Mino de kracht om zijn leven te veranderen. Hij accepteerde hulp en werkte aan zichzelf en zijn schulden. “Ik leerde te focussen op wat wél mogelijk is. Ik zei tegen mezelf: ook al krijg ik helemaal nooit compensatie van de overheid, ik ga iets van mijn leven maken en het heft in eigen handen nemen.” Soms was er frustratie. “Toch gaf ik niet op. Soms moet je nu eenmaal zwemmen met een gebroken arm.”

Nu deelt Mino zijn ervaringen en helpt hij andere kinderen van gedupeerde ouders of verzorgers verder. Op 6 september 2024 organiseerde hij zijn eerste lotgenotenbijeenkomst in wijkcentrum De Poelenburcht in Zaandam. Dat deed hij in samenwerking met Ontwikkelnetwerk Herstel. Het idee ontstond door de negatieve sfeer die hij proefde bij kennissen die in dezelfde situatie zaten. “Veel lotgenoten zijn alleen maar negatief over hun toekomst. Ze vergeten dat ze zelf ook invloed hebben op hun leven. Daar wil ik ze aan herinneren.”

Werelden bij elkaar brengen

Volgens Mino heerst er veel onwetendheid en wantrouwen onder lotgenoten. Daardoor mijden ze vaak hulp. Mino voelt zich geroepen om die werelden dichter bij elkaar te brengen.
Tijdens de lotgenotenbijeenkomst in De Poelenburcht organiseerde hij een workshop assertiviteit en creëerde voldoende ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Hierbij waren alle kinderen van gedupeerde ouders of verzorgers uit gemeente Zaanstad welkom. “Als we deze werelden samenbrengen op een plek die veilig voelt, kan er echt iets veranderen. We moeten het onbegrip en de angst voor het onbekende wegnemen. Als je een band hebt opgebouwd, kun je samen meer bereiken.”

Mino is nu helemaal schuldenvrij. “Ik voel me heel gelukkig. Ik wil anderen inspireren om door te zetten en te beseffen dat je altijd de controle hebt over je eigen leven. Accepteer alle hulp die je kunt krijgen en geef nooit op!”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste verhalen

Herstel na de toeslagenaffaire

In opdracht van het ministerie van Financiën hebben we het Ontwikkelnetwerk Herstel opgezet. Het netwerk is er voor jongeren die geraakt zijn door de toeslagenaffaire, omdat een of beide ouders gedupeerd zijn. Binnen het netwerk staan de ideeën van jongeren centraal en bouwen we gezamenlijk aan het herstel van deze jongeren en een positieve toekomst.

Ons werk voor het Ontwikkelnetwerk Herstel volgt op het participatietraject dat uitgevoerd hebben met gedupeerde jongeren. In dit traject onderzochten met deze jongeren welke invulling er gegeven kan worden aan de kindregeling. Lees via onderstaande links meer over het ontwikkelnetwerk en het participatietraject.

Informatie voor jongeren

Kindregeling

Ben jij als jongere geraakt door het toeslagenschandaal en wil je weten wat de kindregeling precies inhoudt? Op de website Kindregelingvoorjou.nl vind je alle informatie hierover.

Ongevraagd advies

Brief aan ministerie + gemeenten

In september 2023 verstuurden wij namens de jongeren een brief aan zowel het ministerie als gemeenten over de ervaring van jongeren met de brede ondersteuning. Deze brief is hier te lezen.

Maatschappelijk leiderschap

Verhalen van gedupeerde jongeren

Al meer dan 150 jongeren hebben zich aangesloten bij Ontwikkelnetwerk Herstel. Allemaal met een eigen verhaal. Sommigen van hen zetten hun eigen ervaring in om andere jongeren te helpen bij hun herstel. Deze verhalen en andere voorbeelden van maatschappelijk leiderschap vind je hier.

Download

'Ken ons, help ons'

Naar aanleiding van de dialoog en participatie die we organiseerden voor jonge gedupeerden schreven we het afsluitende rapport ‘Ken ons, help ons’. Het rapport beschrijft de leefwereld en behoeften aan emotioneel herstel van de kinderen en jongeren. De inzichten uit het rapport zijn deels gebruikt in het vormgeven van beleid voor emotioneel herstel van deze jongeren. Wil je dit rapport ontvangen en lezen? Dat kan via deze link.

Eindhovense Ashanti inspireert met kookworkshop: “Ik wil graag lotgenoten leren kennen.”
  • Herstel na de toeslagenaffaire

Eindhovense Ashanti inspireert met kookworkshop: “Ik wil graag lotgenoten leren kennen.”

Ashanti organiseert een lotgenotenbijeenkomst voor gedupeerde kinderen van de toeslagenaffaire. Lees hier meer over haar kookworkshop.

Lees meer

Van pijn naar kracht: Glory vechter Don Sno inspireert lotgenoten met kickboksworkshop
  • Herstel na de toeslagenaffaire

Van pijn naar kracht: Glory vechter Don Sno inspireert lotgenoten met kickboksworkshop

Lees over hoe Don Sno sport inzet om emotie om te zetten in kracht. En hoe hij andere gedupeerde kinderen van de toeslagenaffaire hiermee helpt.

Lees meer