Life&Style is een van de grootste bewonersorganisaties in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. De stichting is in 2014 opgericht en zet zich in om de sociale vaardigheden, weerbaarheid en maatschappelijke aansluiting van vrouwen met een migratieachtergrond te vergroten. Ze doorbreken taboes over gendergerelateerd geweld, empoweren vrouwen om eigen keuzes te maken, en zetten hierbij regelmatig een vaste groep vrijwilligers in- de Krachtmoeders – om signalen achter de voordeur op te vangen en buurtbewoners te ondersteunen.
De Krachtmoeders zijn een laagdrempelige manier om proactief de kwetsbare bewoners van de week te ondersteunen. Zij gaan het gesprek op straat aan en helpen buurtbewoners en andere vrouwen met hulpvragen.
De Krachtmoeders zijn vrouwen uit de buurt die eerst als deelnemer aan activiteiten van Life&Style hebben meegedaan en vervolgens hun talenten zijn gaan inzetten om anderen te helpen. Ze zijn ondertussen een bekend fenomeen geworden in Amsterdam Oost. Drie keer per week gaan zij de straat op om met bewoners in gesprek te gaan, signalen op te halen en mensen zo nodig door te verwijzen naar hulp en ondersteuning.
Mensen gaan graag met de Krachtmoeders in gesprek. Ze waarderen de manier waarop de krachtmoeders contact leggen en nieuwe verbindingen maken. Tegelijkertijd halen de krachtmoeders signalen op die Life&Style gebruik om de activiteiten en dienstverlening op af te stemmen.
In 2024 ontwikkelde Life&Style – met budget van het SPE onder het speerpunt arbeid en zorg – een project om vrouwen te ondersteunen richting financiële onafhankelijkheid. De Krachtmoeders spraken regelmatig vrouwen die financieel afhankelijk zijn van hun partner of van een uitkering en hierdoor geïsoleerd leefden. Deze vrouwen gaven aan vaak overbelast te zijn met zorgtaken en geen tijd te hebben om aan hun persoonlijke ontwikkeling en financiële zelfredzaamheid te werken.
De Krachtmoeders misten de juiste handvatten en kennis bijvoorbeeld over het ondersteuningsaanbod in de wijk, financiële vraagstukken of motiverende gespreksvoering. Hierdoor lukte het niet om de vrouwen hierin te begeleiden. Het programma dat is ontwikkeld biedt de Krachtmoeders en de vrouwen in de buurt een veilige omgeving waarin ze hun financiële kennis kunnen vergroten en inzicht krijgen in hun eigen arbeidswens en behoeften. De deelnemers raken geïnspireerd door het verhaal van een rolmodel en krijgen vertrouwen in zichzelf om te gaan solliciteren en een baan te vinden, doordat ze eigen kennis hebben opgebouwd over financiële thema’s.
Blijf op de hoogte van de nieuwste verhalen
Ines (gefingeerde naam vanwege privacy) zet zich als Krachtmoeder elke maandag, dinsdag en donderdag in voor buurtbewoners in kwetsbare posities.
“Als moeder van een prachtig stel kinderen, waarvan de oudste nu 15 is, bracht ik veel tijd thuis door. Ik had weinig sociale contacten en nam bijna niet deel aan activiteiten buitenshuis. Twee jaar geleden heb me als Krachtmoeder aangesloten bij Life&Style. Sinds die tijd heb ik een bloeiend sociaal netwerk opgebouwd en heb ik talloze mensen ontmoet, omdat we als Krachtmoeders ook een belangrijk aanspreekpunt zijn voor buurtbewoners die behoefte hebben aan een praatje of hulp. Het zijn van een Krachtmoeder heeft mij heel veel geboden, waaronder de mogelijkheid om deel te nemen aan een project over financiële onafhankelijkheid. Dankzij dit project heb ik kennis opgedaan over financiën en het ondersteunings- en hulpaanbod in de wijk die ik nu gemakkelijk kan delen met anderen in de buurt.
Als Krachtmoeder heb ik gemerkt hoeveel vrouwen thuis zitten en hoeveel behoefte zij hebben aan sociale interactie maar hierbij ook een steuntje in de rug nodig
hebben. Nu kan ik de vaardigheden en methoden die ik van Life&Style heb geleerd toepassen om anderen te activeren en te informeren. Samen moeten we ons inzetten om echte verandering teweeg te brengen.”
Stichting Life & Style is één van de ruim 160 organisaties in het netwerk van het Servicepunt Emancipatie (SPE) Amsterdam. Binnen het SPE kunnen organisaties een plan voor emancipatie-initiatieven indienen waar zij vanuit de Gemeente Amsterdam financiële ondersteuning kunnen ontvangen.
Het Servicepunt Emancipatie (SPE) is het kennisknooppunt voor emancipatie-organisaties in Amsterdam, gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Ze ondersteunen het netwerk van vrouwenorganisaties en andere organisaties die maatschappelijk leiderschap tonen en zich inzetten voor de versterking van vrouwen en meisjes in de stad. Daar horen ook organisaties bij die aan mannenemancipatie werken, bijvoorbeeld zodat mannen onbetaalde zorgtaken beter delen met hun vrouwelijke partners.
Life&Style is in 2014 opgericht door Ouarda el Morabet. Zelf moeder en buurtbewoonster met een Marokkaanse achtergrond, zag zij hoe veel migrantenvrouwen de deur bijna niet uitkwamen en nauwelijks aansluiting hadden bij de maatschappij. Omdat zij zelf had ervaren hoe belangrijk het is om actief te zijn begon zij activiteiten voor vrouwen uit de buurt te organiseren. Al gauw bleek dit in een grote behoefte te voorzien. Life&Style is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste bewonersorganisaties in de Indische Buurt in Amsterdam Oost.
Binnen het speerpunt Arbeid en Zorg 2023 heeft Vereniging Life&Style het project ‘Samen op weg naar werk’ uitgevoerd. Met dit project heeft Life&Style als doel vrouwen leren om zelfvertrouwen op te bouwen zodat zij eigen keuzes durven maken en hun eigen financiële toekomst voorop stellen. Lees hier een verslag van een bezoek aan één van deze projecten.
Wij geloven in de kracht van verhalen om maatschappelijk leiderschap zichtbaar te maken. Om te laten zien hoe het óók kan. En om anderen te inspireren om zich ook in te zetten voor een verbonden en veerkrachtige samenleving. Heb je een inspirerend verhaal dat je graag wilt delen? Laat het ons dan weten via marcom@diversion.nl.