Op dit moment heeft één op de zeven Nederlandse jongeren één of meer risicovolle schulden of betalingsachterstanden. Het gevolg daarvan zijn vaak ernstige betalingsproblemen, armoede, oplopende schulden, chronische stress en slechte schoolresultaten; met alle gevolgen van dien.
Moeten wij ons hier dan maar bij neerleggen? De situatie accepteren zoals die is? Niet als het aan ons ligt. Al ruim tien jaar werken we samen met het Nibud, tientallen gemeenten, honderden onderwijsinstellingen en vele professionals aan het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van jongeren. Bijvoorbeeld door peer education met MoneyWays, inbedden van financiële educatie op school en het aanbieden van docentenlessen zoals een les over achteraf betalen.
Gemeentelijke coalitieakkoorden laten zien dat de preventie van schulden onder jongeren belangrijk gevonden wordt. Maar de vertaling van het coalitieakkoord naar een concrete aanpak blijft nog te vaak uit. En dat terwijl we weten dat preventie werkt. Daar is de wetenschap wel over uit. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen vaker betalingsachterstanden hebben als ze van huis uit niet meegekregen hebben hoe met geld om te gaan. Zelfs twee keer zo vaak als mensen waarbij financiën wel onderdeel van de opvoeding waren.
Bij het vergroten van de financiële redzaamheid van jongeren wordt nog weinig rekening gehouden met de mechanismen die in het puberbrein spelen. Verleidingen liggen 24/7 op de loer en pubers nemen vaak risicovolle beslissingen.
Het oog van de meester
Leraren en docenten – van het primair onderwijs tot en met het mbo – maken zich in toenemende mate zorgen om de financiële keuzes die hun leerlingen maken. Dit blijkt uit recent onderzoek van Wijzer in geldzaken. Dit onderzoek is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Via een online enquête zijn bijna 900 leraren uit het basisonderwijs (groep 6, 7 en 8), het voortgezet onderwijs (docenten economie, mens & maatschappij, maatschappijleer en burgerschap) en het mbo (docenten burgerschap) ondervraagd. De onderzoeksresultaten zijn te downloaden via deze button.
Ruim vijf jaar gelden brachten we het grote schulden preventieboek uit. Hierin delen we onze visie en pleiten we voor een andere kijk op financiële educatie. We willen iedereen die een substantiële bijdrage kan leveren aan het voorkomen van schulden onder jongeren inspireren de handschoen op te pakken en iets te bieden dat werkt, zodat straks iedereen voor z’n 18e financieel redzaam is. Want jong geleerd is oud gedaan.
In het grote schulden preventieboek delen peer educators hun persoonlijke verhalen en zoomen we in op hardnekkige misverstanden die vaak terugkomen als het gaat om de financiële opvoeding van jongeren. Daarbij dagen we beleidsmakers uit om iets van onze werkwijze toe te passen in hun werk om maatschappelijke impact te creëren ten aanzien van schuldenpreventie onder jongeren. Met praktische tools en tips helpen we een ieder op weg die beleid meer puberproof wil maken.
In het boek lees je:
De PDF-versie van het boek is beschikbaar voor iedereen. Via onderstaand formulier kun je de PDF aanvragen. Wij sturen deze dan binnen enkele minuten per email naar je toe.
Bestel het boek gratis
Ben jij beleidsmaker en wil je schulden onder jongeren voorkomen? Wij sturen je dan gratis een editie van het grote schulden preventieboek op. Laat hieronder jouw gegevens achter en we zorgen dat je het boek zo snel mogelijk ontvangt.
"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan
Hierdoor ga je akkoord met onze privacyverklaring.