In het kader van de Week van het geld heeft Diversion een gratis docentenles ontwikkeld over achteraf betalen. Hiermee willen wij docenten van de bovenbouw van het vo en leerjaar 1 en 2 van het mbo handvatten geven om dit onderwerp te bespreken in de klas.
Met achteraf betalen betaal je jouw aankoop pas nadat je die ontvangen hebt. Je sluit eigenlijk voor korte tijd een lening af. Achteraf betalen wordt door veel jongeren als een gewoon betaalmiddel gezien, maar vaak overzien zij hiervan niet de consequenties. Doordat het geld niet direct van je rekening gaat, rekenen jongeren zich vaak rijker dan ze zijn. Tot ze aan het eind van de maand wél moeten betalen, maar daar niet genoeg geld voor hebben opzijgezet.
Bij MoneyWays ontvangen wij steeds vaker signalen dat jongeren grip op hun geldzaken verliezen door achteraf betalen. Ook krijgt één op de vijf te maken met boetes voor te laat betalen, volgens de Autoriteit Financiële Markten.
De financiële redzaamheid van jongeren moet beter. Met het Nibud ontwikkelden we een onderwijsprogramma, MoneyWays, dat geldzaken en financiële problematiek bespreekbaar maakt in klassen door heel Nederland.
In deze themales gaan jongeren het gesprek aan over geld lenen en achteraf betalen. Met behulp van de docentenhandleiding en de PowerPoint Presentatie geef je deze les zelfstandig aan je klas in 50 minuten. Dit is wat het oplevert:
Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.