Terug naar wat we doen
  • participatie

Participatiesamenleving in de praktijk

Emancipatie in Amsterdam blijft een actueel onderwerp. Kijkend naar de cijfers zien we dat de positie van vrouwen nog steeds onder druk staat. Zij hebben meer moeite met het betreden van de arbeidsmarkt, verrichten nog altijd het grootste deel van de zorgtaken en voelen zich minder veilig om te participeren in de samenleving. Verder zijn vrouwen vaker slachtoffer van huiselijk en seksueel geweld en ervaren ze meer druk door taboes en inperking van hun vrijheden die ze soms moeilijk bespreekbaar kunnen maken in hun omgeving.

Om hier verandering in te brengen ondersteunt het Servicepunt Emancipatie (SPE) vrouwen- en andere zelforganisaties in de stad. Deze organisaties richten zich op het bedienen van vrouwen en meisjes en deinzen er niet voor terug om lastige taboethema’s en emancipatievraagstukken aan te kaarten en bespreekbaar te maken.

Naar project website
SPE bijeenkomst

Dagelijks zetten meer dan 160 Amsterdamse (voornamelijk kleinschalige) zelforganisaties zich in voor de emancipatie van Amsterdamse vrouwen en meiden. Het SPE versterkt deze organisaties, zowel financieel als door het stimuleren en faciliteren van samenwerking en kennisdeling.

Grassroots-organisaties

De meer dan 160 organisaties binnen het SPE-netwerk zijn geworteld in de wijk en werken onder andere met hulp van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen aan de vrijheid en zelfstandigheid van Amsterdamse vrouwen. Deze organisaties zijn enorm divers: zij bedienen uiteenlopende doelgroepen in alle stadsdelen met een gevarieerd aanbod van activiteiten. Of deze organisaties zich nu inzetten voor het tegengaan van huiselijk geweld, trainingen organiseren voor het herkennen van verborgen vrouwen of de dialoog openen over rolpatronen in het gezin; zij weten heel goed wat er bij hun achterban speelt en wat de behoeften zijn.

Deze grassroots-organisaties zijn ontstaan uit de eigen ervaringen van de oprichters en hebben met hun lokale werkwijze de kracht om vrouwen te bereiken, waar dit voor formele instellingen een grote uitdaging is. Het SPE verbindt kleine stichtingen die activiteiten organiseren voor vrouwen uit de wijk met grotere organisaties die een eigen vrouwencentrum hebben. Daarnaast worden deze organisaties ook gekoppeld aan formele instellingen. Dit alles met als doel de impact van deze organisaties in Amsterdam te vergroten.

Over het SPE

Het Servicepunt Emancipatie (SPE) is het kennisknooppunt voor emancipatie-organisaties in Amsterdam, gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Ze ondersteunen het netwerk van vrouwenorganisaties en andere organisaties die zich inzetten voor de versterking van vrouwen en meisjes in de stad. Daar horen ook organisaties bij die aan mannenemancipatie werken, bijvoorbeeld zodat mannen onbetaalde zorgtaken beter delen met hun vrouwelijke partners.

Uitgebreide informatie over het SPE vind je via deze links. Wil je meer weten over het SPE of hoe je een soortgelijk initiatief binnen de gemeente kunt vormgeven? Neem dan contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina.

Financieel

Speerpuntbudget

Het SPE treedt op als beheerder van en toezichthouder op het budget dat de Gemeente voor de speerpunten ter beschikking stelt, het speerpuntenbudget. Emancipatie-initiatieven kunnen op deze speerpunten een plan indienen waar zij financiële ondersteuning voor kunnen ontvangen om dit plan tot uitvoering te brengen. Bekijk hier de speerpunten die de gemeente heeft vastgesteld.

Updates

Nieuwsoverzicht

Het SPE organiseert regelmatig bijeenkomsten, ontwikkelsessies en netwerksessies. Verslagen van deze bijeenkomsten worden gedeeld via het nieuwsoverzicht. Bekijk de meest recente updates via deze link.

Het SPE ondersteunt zelforganisaties bij het opzetten van projecten ter bevordering van de emancipatie van Amsterdamse meiden en vrouwen, hun professionalisering, netwerkvorming en agendering. Ze ontmoeten elkaar, krijgen advies en de kans om hun netwerk uit te breiden, en ontvangen financiële ondersteuning om projecten op te zetten.

Ook inventariseert het SPE belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen bij deze vrouwen- en andere zelforganisaties en agendeert het trends in een jaaroverzicht voor publiek en politiek. Met het SPE investeert de gemeente in de eigen kracht van organisaties en hun netwerken en haalt zij informatie op om het beleid te versterken.

Meer weten over het SPE?
Of over het ontwikkelen van een vergelijkbaar initiatief binnen de gemeente? Neem dan contact met ons op.

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.