Terug naar wat we doen
  • participatie

DichterBijNieuws

De afstand tussen media en burgers neemt toe en de persveiligheid in Nederland staat onder druk. Om beter te begrijpen waar dit misgaat én wat daaraan gedaan kan worden, zoekt Netwerk Mediawijsheid met DichterBijNieuws inzicht in meningen en ervaringen van burgers.

Voor het project DichterBijNieuws organiseren wij meerdere dialogen met experts, burgerdialogen en jongerendialogen.

Naar project website

De persvrijheid en -veiligheid in Nederland staan onder druk. Journalisten in Nederland zien hun online vrijheid krimpen door een veelvoud aan oorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geweld, polarisatie, asociaal online gedrag, wantrouwen en desinformatie.

Dit probleem vraag om meer dan één oplossing. Maar mediawijsheid is in elk geval een belangrijk onderdeel van de oplossingen. Om actief bij te kunnen dragen aan een veilige omgeving waarbinnen persvrijheid- en veiligheid gewaarborgd kan worden zijn nieuwswijze vaardigheden nodig. Netwerk Mediawijsheid is daarom het project DichterBijNieuws gestart. Binnen dit project werken tal van partners samen om burgers te helpen zich bewust te worden van de uitdagingen rondom persvrijheid en persveiligheid en hen te stimuleren actief bij te dragen aan een positieve verandering.

Aanleiding en achtergrond
DichterBijNieuws

Het project DichterBijNieuws ontstond eind 2022 vanuit een vraag van het ministerie van OCW: Hoe kunnen we burgers een rol geven bij het vergroten van de online veiligheid van journalisten? 

Een groot deel van 2023 stond in het teken van het vinden van de juiste partners en een uitgebreide onderzoeksfase. Tijdens deze fase – waarin onder andere is gesproken met burgers en experts – werd het verkleinen van de afstand tussen burger en journalistiek en het vergroten van nieuwswijsheid de nieuwe hoofddoelstelling van DichterBijNieuws.

De bevindingen uit de onderzoeksfase zijn samengebracht in een impactstrategie. Dit maakten duidelijk dat er – om het doel te bereiken – rekening gehouden moest worden met verschillende doelgroepen. En dat het belangrijk is om de dialoog te bevorderen. Op basis hiervan richt DichterBijNieuws zich in verschillende programmalijnen op volwassenen, jongeren (onderwijs) en professionals.

Lees alles over de achtergrond, aanpak en programmalijnen op de website van Netwerk Mediawijsheid via deze link.

Diversion & DichterBijNieuws

Sinds 2023 zijn we als Diversion betrokken bij het project DichterBijNieuws. Door verschillende dialogen te organiseren creëren we inzicht in wat er echt speelt bij burgers, mediareacties en jongeren op het gebied van persvrijheid en -veiligheid. En tegelijkertijd werken we aan wederzijds begrip en vertrouwen, vergroten we de nieuwswijsheid en verkleinen we de afstand tussen burgers en media.

Voor het project DichterBijNieuws hebben we sinds 2023:

  • 4 Burgerdialogen georganiseerd om te onderzoeken hoe burgers zelf aankijken tegen persvrijheid en hun (mogelijke) rol daarin.
  • Met 10 experts gesproken over de vraag “Hoe geef je burgers een rol in het bevorderen van de persvrijheid?“.
  • 5 Jongerendialogen georganiseerd waarbij we spraken over vragen als: ‘Hoe ervaren jongeren journalistiek?’ en ‘Hoe kunnen jongeren en nieuwsmedia dichter bij elkaar komen?’.
  • 12 Dialoogsessies georganiseerd met burgers en (lokale) mediaredacties waarbij ze vanuit gelijkwaardigheid van elkaar leren en bespreken hoe ze elkaar kunnen versterken en helpen.

De verslagen van deze verschillende initiatieven – inclusief bevindingen en aanbevelingen – zijn vrij toegankelijk en te bekijken via de links aan de rechterkant. Voor meer informatie over Netwerk Mediawijsheid, DichterBijNieuws en onze dienstverlening kun je verder lezen via onderstaande buttons.

Onderzoek

Hoe kijken burgers zelf aan tegen persvrijheid en hun (mogelijke) rol daarin?

Tijdens de burgerdialogen in de onderzoeksfase onderzochten we hoe burgers zelf aankijken tegen persvrijheid en hun (mogelijke) rol daarin. Bekijk en download het verslag over deze dialogen, inclusief de bevindingen en aanbevelingen.

Onderzoek

Hoe geef je burgers een rol in het bevorderen van de persvrijheid?

De uitkomsten van de gesprekken die we voeren met media-experts over deze vraag bundelden we in een focusdocument. Dit document is hier te bekijken en te downloaden.

Jongeren

Hoe ervaren jongeren journalistiek?

Steeds minder jongeren voelen zich betrokken bij het nieuws of hebben het gevoel dat het nieuws van en/of voor hen is. Jongeren (tussen de 10 en 18 jaar) zijn een belangrijke en speciale doelgroep binnen het project en daarom hebben we in opdracht van DichterBijNieuws vijf aparte Jongerendialogen georganiseerd. Bekijk en download hier het verslag over deze dialogen.

Volwassenen

Hoe kunnen burgers en mediaredacties elkaar helpen?

Om meer zicht te krijgen op hoe burgers kijken naar nieuwsmedia en de rol die journalisten hebben in onze samenleving, hebben we voor DichterBijNieuws een serie van 12 Burgerdialogen georganiseerd. Bekijk en download hier het verslag van deze burgerdialogen.

Verslag van een dialoogsessie

Voor het project DichterBijNieuws organiseerden we in 2024 twaalf burgerdialogen. Op verschillende plekken in het land gingen burgers en journalisten met elkaar in gesprek. De dialogen zijn in nauwe samenwerking met regionale en lokale omroepen georganiseerd.

Via onderstaande link lees je een verslag van één van deze dialoogsessies, met quotes van deelnemende burgers, journalisten en onze gespreksleiders.

Ik had deze persoonlijke verhalen van de journalisten niet verwacht. Heel mooi, heel kwetsbaar.

Tips voor journalisten

Door middel van de jongerendialogen voor DichterBijNieuws hebben we inzicht gekregen in hoe journalisten effectief het gesprek aan kunnen gaan over hun beroepsveld met jongeren in de klas. Deze tips en adviezen voor journalisten bundelden we in een apart document. Via onderstaande button kun je dit document bekijken en downloaden.

DichterbijNieuws - Jongerendialogen voor een begrijpelijke pers voor iedereen.
Meer weten over DichterBijNieuws of onze dialoogsessies?
Vul dan het contactformulier in. Wij nemen na ontvangst van jouw gegevens dan zo snel mogelijk contact met je op.
Naam(Vereist)
Hidden

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.