- Burgerschap
- Onderwijs
- 11 maart 2025
Begrip en verbinding in de klas
Deel op social media

Deel op social media
Maatschappelijke en actuele onderwerpen kunnen op school soms tot spanningen of polarisatie leiden. Hoe zorg je ervoor dat deze gesprekken veilig, respectvol en constructief verlopen? Met de juiste vaardigheden kunnen zowel docenten als leerlingen/studenten deze gesprekken voeren op een manier die bijdraagt aan wederzijds begrip en verbinding.
Daarom starten wij een leer- en ontwikkeltraject waarin we samen met vijf scholen (vo en mbo) een doorlopende dialoogleerlijn ontwikkelen. Deze leerlijn ondersteunt hen bij de burgerschapsopgave en het voeren van de dialoog, overal in de school waar er spanningen bestaan. Tegelijkertijd werken we aan het bespreekbaar maken van gevoelige thema’s (bijvoorbeeld seksuele diversiteit en genderdiversiteit) en de actualiteit die het klaslokaal of schoolteam binnenkomt.
Ondanks dat er binnen veel scholen al gesprekken over gevoelige onderwerpen worden gevoerd, zien we dat dit vaak gebeurt zonder structurele aanpak. De gesprekken zijn incidenteel, afhankelijk van individuele docenten en vooral bedoeld om spanningen te verminderen zonder een directe focus te hebben op het ontwikkelen van dialoogvaardigheden van de jongeren.
Een doorlopende dialoogleerlijn zorgt ervoor dat dialoogvaardigheden een duurzame plek krijgen binnen de schoolcultuur en leidt tot:
We werken in co-creatie met vijf scholen aan de ontwikkeling van de dialoogleerlijn. Dit doen we via:
📍 Startgesprek met directie en betrokken docenten om de behoeften en uitdagingen binnen de school in kaart te brengen.
📍 Twee ontwikkelsessies waarin we gezamenlijk de dialoogleerlijn en modules ontwikkelen.
📍 Toetsing in de praktijk: Twee modules worden binnen de deelnemende scholen getest, begeleid door peer educators.
📍 Evaluatie en optimalisatie van de leerlijn op basis van de praktijkervaringen.
Het leer- en ontwikkeltraject loopt van april – juni 2024. In deze periode organiseren we twee ontwikkelsessies op een centrale locatie in Nederland. De kosten voor deelname aan het dit traject zijn € 5.000,- exclusief BTW per school (maximaal 2 deelnemers per onderwijsinstelling). Hierin zijn alle kosten opgenomen voor de docententraining, de ontwikkelsessies, inzet van de de peer educators en begeleiding tijdens het traject.
Wil je vanuit jouw school meedoen aan het leer- en ontwikkeltraject en direct werken aan het structureel borgen van dialogen binnen de schoolcultuur? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Vul onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met je op!
"*" geeft vereiste velden aan