Burgerparticipatie

Burgerparticipatie is onmisbaar in het creëren van een inclusieve en verbonden maatschappij waarin iedereen gehoord wordt, mee kan praten en mee kan doen. Met burgerparticipatie laten mensen hun stem horen en oefenen invloed uit op zaken die hen aangaan. Dat maakt het beleid – en de uitvoering daarvan – effectiever en beter.

Door burgers actief te betrekken bij beleids- en besluitvorming krijgen beleidsmakers toegang tot de kennis, ervaring en vaardigheden van de mensen voor wie ze beleid maken. Hierdoor sluit het beleid beter aan op de behoeften en is er direct draagkracht voor bij de burgers.

Burgerparticipatie - zorg dat iedere stem vertegenwoordigd en gehoord wordt
Impact
Burgerparticipatie
  • Burgers kunnen meepraten en meebeslissen over beleid dat hen aangaat.
  • Beleid sluit beter aan bij de behoeften in de samenleving.
  • Beleidsmakers krijgen toegang tot kennis en ervaring van de burgers en kunnen ervaringsdeskundigheid in beleid verwerken.
  • Er ontstaat draagkracht voor en betrokkenheid bij het beleid.
  • Burgerparticipatie leidt tot wederzijds vertrouwen en begrip, waardoor de kloof tussen overheid en de samenleving kleiner wordt.

Beleid maken mét mensen voor het bedoeld is

Beleid maak je niet voor de mensen die het betreft, maar juist met hen. Burgerparticipatie is de overkoepelende benaming voor verschillende trajecten die hiervoor ingezet kunnen worden, zoals:

Maar ook inspraakavonden, digitale participatie en stadslabs zijn voorbeelden van middelen om burgers te betrekken bij besluiten en beleid. De vormen die ingezet worden in een participatietraject zijn afhankelijk van de doelstelling, het thema én van de mensen wiens stem gehoord moet worden. Bij Diversion zijn we gespecialiseerd in het organiseren van participatie rond thema’s die spannend zijn, taboe zijn of leiden tot polarisatie. En in participatietrajecten waarbij de mensen die gehoord moeten worden voor anderen lastig te bereiken zijn. Zoals het participatietraject dat we organiseerden met gedupeerde kinderen van de toeslagenaffaire.

Niet alleen burgerparticipatie met de usual suspects

Burgerparticipatie draait wat ons betreft om het horen van de stemmen die gehoord moeten worden. En zorgen dat deze stemmen verwerkt worden in beleid en besluitvorming. Wanneer beleidsmakers participatie organiseren is het horen van alle stemmen – en niet alleen veelgehoorde stemmen – cruciaal.

De veelgehoorde stemmen zijn weliswaar eenvoudig te bereiken maar geven geen volledig inzicht in de beleving en leefwereld van iedereen. Hiervoor moeten juist de onderbelichte, kwetsbare en normaal zwijgende stemmen gehoord worden. Bij de dialoog en participatie die wij organiseren zorgen daarom voor meerstemmigheid, diversiteit en maken de unusual suspects onderdeel van het gesprek.

Voorbeelden van burgerparticipatie
Dialoog en participatie voor beter en sterker beleid.

Burgerdialogen

Voor DichterBijNieuws organiseerden we 12 burgerdialogen waarbij ongeveer 100 deelnemers de dialoog aangingen met journalisten over persvrijheid en -veiligheid.

De projecten van Diversion waarbij we maatschappelijke problemen aanpakken

Keukentafelgesprekken

Voor SamenSpraak doen we onderzoek naar de behoeften en ervaringen van verschillende Nederlanders op het gebied van werk, soms letterlijk bij hen aan de keukentafel.

Jongerendialogen

In vijf Jongerendialogen spraken we met jongeren over hoe zij journalistiek ervaren en hoe jongeren en nieuwsmedia dichter bij elkaar kunnen komen.

Ontwikkelnetwerk Herstel

In opdracht van het ministerie van Financiën zijn wij in gesprek gegaan met 114 gedupeerde kinderen van de toeslagenaffaire. Het rapport dat we schreven is als basis gebruikt voor het beleid van de overheid.

Aan de slag met burgerparticipatie?

Wij zetten onze kennis en ervaring graag in om te zorgen dat iedere stem gehoord wordt in het participatietraject. Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Burgerparticipatie inzetten voor beter en sterker beleid?
Neem dan contact met ons op.
Naam(Vereist)
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.