Terug naar wat we doen
  • onderwijs
  • peer education

Wie Grijpt In?

Een veilig Nederland: hoe ziet dat eruit? Tijdens het lesprogramma Wie Grijpt In? dagen we jongeren uit om in gesprek te gaan over de Nederlandse rechtsstaat én hun eigen rol in de samenleving.

Naar project website
Wie Grijpt In? Het lesprogramma over de Nederlandse rechtsstaat

De rechtsstaat wordt door jongeren nog vaak gezien als saai of ingewikkeld. En ze zijn zich niet écht bewust van de rol die zij spelen binnen de democratische rechtsstaat. Of hoe ze zelf invloed hebben op een veilige samenleving.

Met het lesprogramma Wie Grijpt In? stimuleren we jongeren om na te denken over wat veiligheid betekent, hoe ze hier zelf een rol in hebben en wat het betekent om wetten en vrijheden te hebben in een rechtsstaat. Het programma – ontwikkeld samen met het Openbaar Ministerie – bevordert actief burgerschap bij jongeren, zorgt voor verandering in gedachten en gedrag en versterkt het zelfkritisch en corrigerend vermogen op individueel en groepsniveau.

Nadenken over de Nederlandse rechtstaat

‘Wie Grijpt In’ is geschikt voor de bovenbouw van het vo en de onderbouw van het mbo. We dagen jongeren uit om – aan de hand van thema’s en onderwerpen die dicht bij hun eigen leefwereld liggen – na te denken over de Nederlandse rechtstaat. En door met de jongeren te bespreken wat maatschappelijk als goed of fout wordt ervaren, werken we toe naar de werking van het strafrecht, waarvoor in de laatste les een officier van justitie aansluit bij de les.

Onze aanpak

Jonge rolmodellen (peer educators) gaan het gesprek aan in de klas over de rechtsstaat, democratische waarden en een veilige samenleving. De lessen worden gegeven door rechten- en criminologie studenten. Door actuele en persoonlijke voorbeelden te delen kunnen ze op laagdrempelige wijze thema’s en onderwerpen aansnijden die voor jongeren relevant zijn. In de laatste les schuift een officier van justitie aan om ervaringen te delen.

Door deze verschillende perspectieven maakt ‘Wie Grijpt In?’ jongeren bewust van het belang van de rechtsstaat en een veilige samenleving, én welke rol zij hier zelf in kunnen hebben.

Peer education en de inzet van jonge rolmodellen om lastige gesprekken te openen.
“Je merkt toch wel dat jongeren die wantrouwend zijn richting de politie of justitie, ook wantrouwend zijn richting andere instituties. Sommige van deze jongeren kunnen bijvoorbeeld ook de overheid, het nieuws en kranten niet meer vertrouwen en houden daar soms hele complottheorieën op na.”

Docent

"Wow, wat is het moeilijk om vrijheid van meningsuiting te hebben én dan niet te mogen discrimineren."

Leerling tijdens Wie Grijpt In?

Downoad de gratis leskaarten

We hebben verschillende leskaarten ontwikkeld om bepaalde thema’s in de klas te bespreken. Deze zijn direct te downloaden:

Weerbaar online

Deze leskaart is ontwikkeld ter ondersteuning van één of meerdere lessen over weerbaarheid van jongeren online, waarbij de focus ligt op sociale druk die jongeren kunnen ervaren, verleidingen waar ze mee in  aanraking kunnen komen, hun eigen en andermans grenzen en die van de rechtsstaat (inclusief het  strafrecht).

Download ‘Leskaart Weerbaar online’

Status, erkenning en de verleidingen van het snelle geld

Deze leskaart biedt handvatten voor docenten in het VO om op een constructieve manier met leerlingen hierover in gesprek te zijn.

Download ‘Leskaart Status, erkenning en de verleidingen van het snelle geld’

Jongeren en wapenbezit

Deze leskaart biedt docenten de mogelijkheid om het thema wapens laagdrempelig bespreekbaar te maken met hun leerlingen of studenten.

Download ‘Leskaart Jongeren en wapenbezit’

Wie Grijp In? in de klas?

Het programma bestaat uit lesmateriaal en instructies voor een inleidende docentenles, gevolgd door drie gastlessen gegeven door peer educators. Wie Grijpt In? is geschikt voor de bovenbouw van het vo en onderbouw van het mbo. Wil jij Wie Grijpt In? in jouw gemeente of op jouw school inzetten? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze Privacyverklaring.

 

Wie Grijpt In? en burgerschap

De rechtsstaat en de rol van jongeren hierin is een belangrijk onderdeel van het burgerschapsonderwijs. Voor het mbo werken we samen met Noordhoff met de lesmethode NU Burgerschap. Hierbij kan Wie Grijpt In? voor, tijdens of als afsluiting van de politiek-juridische dimensie in het vak burgerschap ingezet worden.