Hoe denken Nederlanders over gelijkheid en werk? Voor SamenSpraak doen we – door de inzet van dialoog en participatie – onderzoek naar de behoeften en ervaringen van verschillende Nederlanders op het gebied van werk.
Iedereen in Nederland heeft recht op gelijkwaardige kansen. En toch blijkt in de praktijk dat vrouwen – vergeleken met mannen – een achtergestelde positie op de arbeidsmarkt hebben. Gendergelijkheid op de werkvloer is dus helaas nog niet de standaard en dat heeft negatieve gevolgen voor – onder andere – de financiële positie van vrouwen.
Om beter te begrijpen waar en hoe gelijkwaardige kansen op de arbeidsmarkt een rol spelen in de levens van mensen, welke belemmeringen zij ervaren en welke kansen zij zien, is SamenSpraak gestart. Dit project hebben we – in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – uitgevoerd samen met Afdeling Buitengewone Zaken en Multitude. Gedurende een periode van anderhalf jaar hebben we in een burgerparticipatie-traject onderzoek gedaan naar de beleving, ervaringen en opvattingen van mensen op het gebied van gendergelijkheid op de werkvloer.
Samenspraak is meer dan alleen een onderzoek. Met dit project werken we direct aan de verandering die nodig is voor gelijkwaardige kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen. Tijdens de uitvoering van het project werken we aan interventies, kleine veranderingen en experimenten die kunnen bijdragen aan de nodige cultuuromslag; ontwerpend onderzoeken noemen we dat. Tijdens het onderzoek bespreken we alle facetten van de huidige genderongelijkheid op de arbeidsmarkt en onderzoeken hoe we de nodige cultuuromslag hierin kunnen begeleiden.
Voor het project hebben we een gefaseerde aanpak gehanteerd waarbij we in de eerste fase het perspectief van de beroepsbevolking opgehaald hebben. In deze fase hebben we 458 mensen gesproken via straatinterviews, burgerdialogen en 1-op-1 gesprekken.
In de tweede fase van het onderzoek hebben we werkgevers en andere stakeholders betrokken bij SamenSpraak. En we hebben gedaan wat veel mensen in hun werk of thuis spannend vinden; het gesprek aangaan over een onderwerp dat raakt aan persoonlijke overtuigingen en ervaringen. Tijdens de gesprekken werden diepgewortelde normen en waarden aangeraakt en uitgedaagd. We spraken tijdens deze fase totaal 134 mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking;
Gendergelijkheid
Gendergelijkheid betekent gelijkwaardige kansen, waardering, rechten en plichten voor iedereen, ongeacht hun gender. Mensen hebben het recht om hun leven in te
richten op basis van hun interesses en talenten, zonder beperkt te worden door vooroordelen over gender.
Of gelijkheid bereikt wordt, hangt af van individuele keuzes, sociale normen, culturele opvattingen en hoe instituties zijn opgebouwd. We erkennen dat (gelijke) kansen vaak ook afhangen van andere kenmerken en posities, zoals seksuele oriëntatie, huidskleur of religie.
Binnen SamenSpraak richten we ons specifiek op gender en kansengelijkheid. Diepgewortelde sociale structuren en culturele normen versterken genderongelijkheid, wat zich kan uiten in discriminatie op de werkplek en gendergerelateerd geweld. Het aanpakken van deze problemen vereist zowel individuele inspanningen als institutionele veranderingen, zoals beleidsmaatregelen die gelijkwaardigheid ondersteunen, en een verandering in sociale normen.
In maart 2024 brachten we de rapportage van de eerste fase van SamenSpraak uit onder de titel ““Ik vind het wel belangrijk, maar…”. In november 2024 volgde de onderzoeksrapportage over de tweede fase met de titel: “Het is niet dat ik het niet wil, maar…”. Beide rapportages zijn openbaar en beschikbaar voor iedereen. Door onderstaand formulier in te vullen ontvang je de downloadlink naar beide rapporten binnen enkele minuten per email.
In onderstaande video (gemaakt PONT en Brightvibes) delen onze collega Simone van Dijk en Olga van Lingen (Afdeling Buitengewone Zaken) de belangrijkste elementen van de ontwerpende aanpak die we hebben gehanteerd voor SamenSpraak.
Door je gegevens achter te laten ga je akkoord met onze privacyverklaring.