Terug naar Wat we doen
  • Onderzoek
  • Participatie

Samen sterk tegen online haat en discriminatie

Jongeren krijgen dagelijks te maken met haatberichten en discriminatie op social media. Om dit groeiende probleem aan te pakken zijn we samen met Netwerk Mediawijsheid – in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – het project ‘Samen sterk tegen online haat en discriminatie’ gestart.

‘Online discriminatie hoort erbij, negen van de tien berichten zijn negatief. Het is normaal’. Dit is een quote uit een onderzoek dat het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) in 2023 heeft uitgevoerd naar de ervaringen van online discriminatie en haatspraak van jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Deze ene quote bevat zowel de uitdaging als de noodzaak voor verandering want online haat en discriminatie horen niet. En het mag zeker niet genormaliseerd raken.

Daarom is het project ‘Samen sterk tegen online haat en discriminatie’ gestart. Tijdens dit project – dat we samen met Netwerk Mediawijsheid uitvoeren – zetten we jongeren in hun kracht om positieve sociale normen online te versterken en schadelijke uitingen tegen te gaan. Met dit project ondersteunen we jongeren bij het ontwikkelen van een sterk moreel kompas en kritisch denkvermogen. Zodat zij meer plezier en grip hebben op social media en een actieve bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve en veilige online samenleving.

De impact van online haat en discriminatie

Het onderzoek van KIS dat we hierboven noemen is een verkenning naar de ervaring met en impact van online haat en discriminatie op jongeren. Meer dan de helft van de jongeren geeft tijdens het onderzoek aan vaak negatieve of beledigende berichten te zien op social media, veelal over afkomst, gewicht en seksuele oriëntatie. En tijdens het onderzoek geven ze aan wat de invloed van deze berichten is op bijvoorbeeld de mentale gezondheid of deelname aan sociale activiteiten.

Het onderzoeksrapport van KIS is te downloaden via de button.

Wat we doen voor dit project

Tijdens het project werken we samen met 30 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Met deze ‘change agents’ ontwikkelen en implementeren we een set aan effectieve en onderscheidende interventies om online haat en discriminatie tegen te gaan. We werken hierbij langs verschillende fasen van normverandering:

  1. Fase 1: Bewustwording – Aan de hand van bijvoorbeeld mini campagnes en gastlessen vragen we met de change agents aandacht voor onderwerp en maken we het probleem zichtbaar.
  2. Fase 2: Dialoog en discussie – De change agents ontwikkelen interventies die anderen helpen om online gedrag bespreekbaar te maken.
  3. Fase 3: Sociale normverandering – Samen met de change agents stimuleren we upstandergedrag bij jongeren zodat zij zich uitspreken en de positieve gedragsnormen versterken. Daarbij maken we bijvoorbeeld gebruik van opiniemakers, influencers en BN’ers om een breder netwerk te bereiken.

Aanvullend hierop zetten we tijdens het project een lerend netwerk op. Dit netwerk is gericht op kennisdeling, samenwerking en doorontwikkeling van de interventies. De partners in dit netwerk brengen niveau kennis in en kunnen de ontwikkelde interventies zelf inzetten, uitbreiden of integreren binnen het eigen netwerk, communicatiekanalen en distributiestrategieën.

Meedoen?

Wil je als jongere meewerken aan het ontwikkelen van interventies en het realiseren van een normverandering op het gebied van online haat en discriminatie? Kijk dan hier wat je kunt doen.

Theoretisch kader

Om de jongeren die meewerken aan dit project duidelijke kaders en focus te geven, hebben we een theoretisch kader opgesteld. Dit dient als denkkader en vormt het voorwerk voor de ontwikkeling van de interventies. Het rapport is te lezen en te downloaden via de button.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of andere projecten die we uitvoeren? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op!

Naam(Vereist)
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Een greep uit onze projecten
Luister Eens
  • Peer education

Luister Eens

Samen met ambassadeurs verminderen we de stigma's rondom mentale gezondheid.

SamenSpraak
  • Onderzoek
  • Participatie

SamenSpraak

Door in gesprek te gaan doen we onderzoek naar de behoeften en ervaringen van Nederlanders op het gebied van werk.

DichterBijNieuws
  • Onderzoek
  • Participatie

DichterBijNieuws

In gesprek met media en burgers onderzoeken we hoe de afstand tussen hen ontstaat én wat daaraan gedaan kan worden.